Een lekker biertje met een goed verhaal

 

Een lekker biertje met een goed verhaal

 

Hand lettering voor de etiketten van een serie bieren gebaseerd op historische gebouwen in Breda.

 

Doelstelling

Breda is een stad met een lange en luisterrijke geschiedenis. Om deze geschiedenis te blijven vertellen is een serie bieren ontwikkeld. Elk van de bieren belicht een ander historisch pand in de stad, met een korte omschrijving, en een verwijzing naar een website voor meer details.

Om in het drukke bier-schap op te kunnen vallen zijn voor het ontwerp van de etiketten de volgende richtlijnen opgesteld:

  • Modern ogend en origineel etiket, ook qua vorm, geen klassiek etiket
  • Het moet geen toeristisch ogend ‘Holland’ biertje worden, geen “voetbal”-bier
  • Less is more
  • Begin van een serie bieren met etiketten met een vergelijkbare opzet
  • Relatief veel tekst – moet leesbaar en rustig blijven

 

Research

Als eerste heb ik onderzoek uitgevoerd naar de etiketten die zoal gebruikt worden. Dat klinkt als een excuus om de hele dag in de kroeg te hangen, maar het moet wel goed gebeuren natuurlijk :-). De jaarlijkse bieretiketverkiezing van de BAV geeft een mooi overzicht van het scala aan etiketten wat gebruikt wordt.

In vergelijking met de meer klassieke etiketten (veel gebruik van bruin en goud, referenties aan kloosters, boogvormen, blackletter typografie) zijn de moderne etiketten (kleurrijk/witte ondergrond, grafisch, breed typografisch scala) duidelijk anders van vorm en opmaak.

Met alle bovenstaande richtlijnen in gedachten heb ik toen gekozen voor een ontwerprichting met een rustige lichte ondergrond en een duidelijk grafisch beeld om de aandacht te trekken. Onderstaande vergelijking toont een aantal van zulke etiketten in vergelijking met de meer klassieke benadering:

Moodboard

 

Lettering

Voor de namen van de gebouwen wordt uiteraard gebruik gemaakt van handlettering. Als voorbeeld voor de serie bieren heb ik in eerste instantie twee markante gebouwen in Breda gebruikt. Om de letters goed leesbaar te houden op het etiket heb ik gekozen voor een vrij dikke, uniforme letterlijnen zonder tierelantijnen. De diagonale basislijn geeft het geheel dynamiek.

Met de schets als leidraad heb ik de letters in vector-formaat gedigitaliseerd zodat deze zonder kwaliteitsverlies eventueel later op andere materialen gebruik kunnen worden.

 Lettering

 

Het eindproduct

Het eindresultaat is een modern etiket met veel witruimte, zonder visuele toeters en bellen en met een sterk beeld op de voorkant:

bier etiket

 

Het onderliggende stramien zorgt voor structuur en rust en de aandacht wordt gestuurd d.m.v. kleur, grootte en groeperen:

Structuur en rust door het onderliggende stramien

 

In de ontwerp is op een aantal plaatsen een link met de geschiedenis gelegd. Allereerst heeft de ruimte om de hoofdillustratie op een subtiele manier de vorm van een wapenschild wat (iets wat gek genoeg niet vaak toegepast wordt).

In de hoofdillustratie wordt gebruik gemaakt van oude foto’s of illustraties van het gebouw in kwestie.

Voor het kleurenschema is gebruik gemaakt van de kleuren uit het wapenschild van Willem van Oranje, de bekendste bewoner van Het Kasteel.

bier wapen

De omschrijving rechts op het etiket is licht gemodelleerd op de boekdrukkunst uit de 16e eeuw, met een initiaal met de vlakken uit het wapenschild van Willem van Oranje en een “schone” digitale versie van klassiek lettertype

bier initiaal

 

Tot slot, bij het ontwerp is rekening gehouden met het feit dat dit “Kasteel” etiket is de eerste uit een serie. Als de serie uitgebreid wordt, kan het ontwerp op verschillende manieren gevarieerd worden:

  • Het wapen van Breda (drie witte kruizen op een rode ondergrond) in de onderste cirkel zal ongewijzigd blijven, maar de kleur en illustratie van de bovenste cirkel wordt aangepast.
  • Uiteraard wordt de naam van het gebouw in handlettering weergegeven
  • De flessendop kan in een andere kleur worden gemaakt
  • De uitlegtekst op de rechterzijde wordt aangepast en kan van een andere initiaal worden voorzien

Zie hieronder voor een voorbeeld van een tweede etiket in de serie:

bier serie

 

Credits

Mockups van SmartDesign op Creative Market:

Categorie: